logo chrissi island rss feed
italian english
Η βόλτα στο δάσος, η κολύμβηση σε κρυστάλλινη καθαρή θάλλασα, σε συνδυασμό με την απαλή μυρωδιά του κέδρου και το καθαρό οξυγόνο, δίνουν στον επισκέπτη ένα αξέχαστο αίσθημα βαθιάς χαλάρωσης.
Advertisments

Find us on Facebook

Advertisments

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Υπάρχει νερό στο νησί;

Υπάρχει στο νησί ένα ενεργό πηγάδι κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην δυτική πλευρά του νησιού. Πόσιμο νερό και φαγητό πωλείται στην καντίνα/ταβέρνα του νησιου.

Τί είδους ζώα μπορεί κάποιος να βρεί στο νησί; Είναι επικίνδυνα;

Η Χρυσή είναι φυσικό καταφύγιο πολλών ζώων. Υπάρχουν δύο είδη σκουλικιών, ένα έιδος φιδιού (Telescopus fallax, ακίνδυνο για τον άνθρωπο), ένα είδος σαύρας και ένα είδος κουνελιού. Η θαλάσσια χελώνα caretta-caretta έχει παρατηρηθεί συχνά στο νησί χωρίς να έχει παρατηρηθεί γέννα. Η φώκια monachus monachus έχει παρατηρηθεί στην βορειο-ανατολική πλευρά του νησιού. Αυτός είναι ο λόγος που η περιοχή εκεί, έχει ονομαστεί Φωκιόσπηλιο

Υπάρχουν καθημερινές αναχωρήσεις για την Χρυσή; Υπάρχουν αναβολές λόγω καιρού;

Πλοία αναχωρούν από τα Λιμάνια της Ιεράπετρας και του Μακρύ Γυαλού σε καθημερινή βάση. Για την δική σας ευκολία, συνίσταται να είστε στο λιμάνι 25 λεπτά πρίν την αναχώρηση για check in. Αναχωρήσεις αναβάλλονται ή καθηστερούνται αν φυσάνε στην περιοχή δυνατοί άνεμοι (6 με 7 Beaufort scale). ( Δελτίο Πρόγνωσης καιρού μπορεί να δείτε από το μενού επιλογών.Είναι διαθέσιμο από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης.)

Ποιό είναι το πλαίσιο προστασίας του Νησιού; Επιτρέπεται η κατασκήνωση (ελεύθερο camping);

Το νησί προστατεύεται από ένα σύνολο κανόνων από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς περιβαλοντικούς οργανισμούς ( Τοπίο ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους 1970, Αρχαιολογικός Χώρος 1976, Καταφύγιο Άγριας Ζωής 1983, Ειδική Ζώνη Διαχείρισης με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura2000 ).

Απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι ( ή θα μπορούσε να είναι) επιβλαβής για το εύθραυστο περιβάλλον της Χρυσής. Η κατασκήνωση (ελεύθερο camping) με sleeping bag ή σκηνή δεν απαγορεύεται αν δεν είναι επιβλαβές για τους κέδρους. Απαγορεύεται το άναμα φωτιάς και η μόνιμη εγκατάσταση.

Τί θα με συμβουλεύατε για τις διακοπές μου στην Χρυσή;

Συνιστάται ιδιαίτερα να έχετε ένα αντηλιακό με υψηλό SPF (δείκτης ηλιακής προστασίας) καθώς και καπέλο, μακρυμάνικο μπλουζάκι και γυαλιά ηλίου. Επίσης σας συμβουλεύουμε να φορέσετε παπούτσια ή πέδιλα, και όχι παντόφλες, αφού πρόκειται να καλύψετε μια απόσταση με τα πόδια στην άμμο και σε καυτά βότσαλα (η άμμος, λόγω του χρώματός της, δεν είναι καυτή!). Θα ήταν επίσης καλή ιδέα να έχετε μαζί σας μια φιάλη ή θερμός, γεμάτη με κρύο νερό, φρέσκα φρούτα και, γιατί όχι, λίγο αλκοόλ, όπως κρασί, ούζο ή παραδοσιακή ρακί για μοναδικές στιγμές χαλάρωσης δίπλα στη θάλασσα.

Για τους κατασκηνωτές: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα κάρβουνα για χρήση στη μαγειρική. Προτιμήστε να κατασκηνώσετε στην ακτή μακριά από τα δέντρα να μην έχετε τυχόν προβλήματα με τις αρχές.Τι μπορώ να κάνω, ως επισκέπτης διακοπών, για να συμβάλλω και εγώ στην προστασία του εύθραυστου περιβάλλοντος του νησιού;

⇢ Καθως περπατάτε να έχετε την προσοχή σας , μην πατήσετε ή σπάσετε ρίζες από τους κέδρους οι οποίες έχουν με την πάροδο των ετών βγεί στην επιφάνεια του εδάφους. Όπου υπάρχει χρησιμοποιείστε το ξύλινο μονοπάτι.

⇢ Μην πετάτε τα σκουπίδια σας. Κρατήστε τα σε μια σακούλα και μεταφέρετέ τα στην πόλη.

⇢ Χρησιμοποιήστε φυσικό αντηλιακό.

⇢ Ενισχύστε μας, να δράσουμε περαιτέρω, με στοχευμένες, όχι απαγορευτικές, περιβαλλοντικές προστατευτικές κινήσεις.